dinsdag 24 oktober 2017

Naar het bos

Hebben jullie ze nog alle vijf? Natuurlijk bedoel ik niet of jullie gek zijn. Neen, ik zou beter vragen gebruik je ze nog alle vijf? Iemand al enig idee waarover ik het heb? Wat kunnen we zoal doen met onze handen? Ja, we kunnen ermee werken, schrijven enz. maar ook voelen. We komen steeds dichter bij het doel van onze wandeling, namelijk de zintuigen. 

De vleermuizen zijn nachtdieren, toen wij aan hun woning kwamen mochten we natuurlijk geen kijkje nemen, de vleermuizen slapen nu, deze nacht verlaten ze hun slaapplaats op zoek naar eten.
SSSttttt stil zijn, voor deze lieve diertjes die ons helpen door o.a. veel muggen te vangen.




Een vleermuis dat slaapt nabootsen.


                                 Wat zit er in de zak?
OREN!!!!!!!!!

Hier gebruiken we onze oren! Wat horen we allemaal:
auto's, treinen, honden, vogels, enz?????????
Wie kan goed luisteren?




Wanneer ben je nog eens blijven stilstaan om naar het mooie lied van een vogel te luisteren? Heb je al eens iets uit de natuur geproefd? Hoe ruikt gras? Hoe voelt een boom aan?










Wat zit er in de zak?
EEN HANDSCHOEN!!!!!!!!

Héél veel blaadjes voelen.




Wat zit er in de zak?
EEN BRIL!!!!!


Konijnen verstoppen zich graag in een holletje! Zoeken maar........




Hoe beweegt een konijn?

Trommelen op een dode boomstam, daar zitten ook veel kleine diertjes in.





Wat zit er in de zak?
EEN NEUS!!!!!!!


 Al je zintuigen werken vaak samen. Als je iets ziet, kan je vaak ook direct bedenken hoe dat ruikt. Bv. zie je een banaan liggen dan weet je direct hoe banaan ruikt. Als je maar één zintuig mag gebruiken wordt het vaak heel wat moeilijker.
Hier kregen de kleuters de opdracht om de ogen dicht te doen en de handen achter de rug te houden.
Ze kregen een prent van een dennenappel of sinaasappel.
Met de ogen dicht mochten ze aan het geurend papiertje ruiken.



Wat zit er in de zak?
LIPPEN!!!!!


Bijen vinden bloemen mooi om hun kleur en hun vorm. Uit bloemen halen de bijen nectar waar honing mee gemaakt wordt. De bloemen lokken de bijen met hun mooie kleuren en hun heerlijke geuren. Waarom ze dat doen? Bloemen kunnen niet rondlopen om een partner te zoeken waarmee ze zich kunnen voortplanten. Ze hebben daarom een ingenieuze manier bedacht om hun stuifmeel toch aan andere planten van dezelfde soort te kunnen doorgeven. Sommige planten rekenen op de hulp van de wind. Een groot aantal planten krijgt echter hulp van bijen of andere insecten, van vogels of kleine zoogdieren. Deze diertjes laten zich verleiden door de geuren- en kleurenpracht van de bloemen op zoek naar de lekkerste nectar. Daarbij blijft het stuifmeel aan hun lichaam kleven. Het valt er pas af bij één van de volgende bloemen die zij bezoeken. De smaak, geur en kleur van honing varieert afhankelijk van de soort bloemen waar de nectar uit is gewonnen: zo bestaat er bijvoorbeeld lindehoning, lavendelhoning, rozenhoning, klaverhoning en heidehoning. Door de bestuiving door de bijen komen er ook allerlei lekkere vruchten aan de bomen.

 Opdracht: Laat de kinderen op een rij zitten of staan. Vraag hen om de ogen te sluiten en de wijsvinger uit te steken. Doe op iedere wijsvinger een druppeltje honing. 








Luisteren aan 3 potjes. Wat zit erin? 
TIP: we hebben het nodig om een boom, plant enz. te laten groeien.
Kleuters konden aarde, water raden maar lucht (er zat een ballon in) raden was nog wat te moeilijk.





 De dwergvleermuis is de kleinste vleermuizensoort in België. Het is ook de meest voorkomende, maar hoe groot is deze dwerg?
Nu wat uitrusten in het treintje.


Nog wat ontspanning in de speeltuin!











We hadden veel honger, mmmmmm lekkere boterhammen eten.










1 opmerking:

Vakantie

Alle ouders, lieve kleuters ( bijna leerlingen), mensen die deze blog volgen wens ik een: FIJNE VAKANTIE met VEEEEEEEEEEEEL ZON ...